Els mol·luscs són una classe d'invertebrats que es caracteritzen per tenir el cos tou amb tres parts ben diferenciades: el cap, la massa visceral i el peu.
El cap és on tenen els òrgans sensorials i la boca. La massa visceral és on tenen la majoria d'òrgans, molts d'ells respiren a través del cos. I el peu, el tenen per desplaçar-se, ja sigui nedant o excavant.
Cal dir que sobre el cos tenen una membrana carnosa anomenada mantell que els ho serveix per protegir-se, ja que quan es veuen atacats, d'aquesta membrana formen una closca anomenada conquilla.
Pel que fa a la reproducció, és sexual però per mitjà d'una posta d'ous. D'aquestes postes surten milions de larves que encara que siguin molt petites van nedant lliurement fins que es fan adultes.
Els mol·luscs els podem dividir en tres subclasses:
- Gasteròpodes: es caracteritzen per tenir una closca d'una sola peça, si en tenen; i per tenir ulls als extrems dels tentacles, que aquests els repleguen en cas de perill. La majoria els podem trobar en medis marins, és a dir, respiren a través de les brànquies, o també els podem trobar en medis terrestres, que respiren a través de pulmons. Un exemple d'aquests podria ser el caragol.
- Bivalves: es caracteritzen per tenir closca de dues peces, és a dir, els animals viuen a dintre. Aquests viuen en medis aquàtics, normalment enganxats en roques. Per tant, si viuen en medis aquàtics, duen a terme respiració branquial. Aquests s'alimenten de petits organismes que poden filtrar de l'aigua. Un exemple d'aquests podria ser el musclo.
- Cefalòpodes: alguns es caracteritzen per tenir una closca interna (barquet) i també per tenir tentacles llargs al cap. Aquests els ho serveixen per desplaçar-se i per capturar els aliments. També els podem trobar en medis aquàtics i per tant, també practiquen la respiració branquial. Un exemple d'aquests podria ser la sípia.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada