dimecres, 11 de febrer del 2015

ELS ANIMALS INVERTEBRATS

Els animals invertebrats són aquells éssers vius que no tenen ni columna vertebral ni esquelet intern. Tot i així, alguns han desenvolupat closques i esquelets externs:

Les closques són peces dures a dins de les quals es troba l'animal.

Els esquelets externs envolten l'animal com si fos una armadura.

Aquests animals els podem classificar amb 8 grups:
- Artròpodes
- Equinoderms
- Mol·luscs
- Anèl·lids
- Cnidaris
- Porífers
- Nemàtodes
- Platihelmints

ELS PORÍFERS

Els porífers són uns animals invertebrats que presenten formes molt irregulars. Aquests, que habiten en medis aquàtics salats, són immòbils, per tant, viuen enganxats en roques o en terrenys durs al fons del mar.

Els investigadors, diuen que la majoria de porífers tenen forma de sac. Aquest sac està ple de porus, que és per on filtren l'aigua. Aquesta aigua que els ho entra, els ho surt per un orifici més gran anomenat òscul.

Una característica important d'aquests és que al seu interior podem trobar unes cèl·lules anomenades coanòcits que estan especialitzades a  provocar corrents d'aigua i d'absorbir els nutrients.

La forma que tenen de reproduir-se és per reproducció asexual (gemmació)  o per reproducció sexual. En aquest segon cas, formen unes larves que passats uns dies es fixen al fons del mar i a partir d'aquestes, es formen les esponges.

Un exemple de porífers podria ser les esponges de mar.

ELS CNIDARIS O MEDUSES

Els cnidaris o també coneguts com a meduses, són un grup d'animals aquàtics molt semblants al grup dels porífers però aquests han evolucionat, la qual cosa això els ho permet ingerir aliments més grans. Igual que els porífers, aquests viuen en medis aquàtics, principalment d'aigua salada excepte algunes espècies d'aigua dolça.

Els cnidaris presenten un cos tou en forma de sac i al final d'aquest sac tenen una boca amb cavitat digestiva però que a vegades també fan la funció d'anus. A més, a costat de la boca/anus també uns tentacles invisibles que presenten cèl·lules urticants, fet que els ajuden a agafar el seu aliment. Aquestes cèl·lules són invisibles perquè són el seu mecanisme de defensa i per tant, no els ho interessa que els altres animals els ho vegin.

Les meduses són animals carnívors, ja que s'alimenten de petits invertebrats i també de petits peixos. Es reprodueixen per reproducció asexual i sexual.

Un exemple de porífers podrien ser les meduses. 

ELS PLATIHELMINTS

Els platihelmints, també coneguts com a cucs plans, són uns invertebrats que es caracteritzen per la forma del seu cos, ja que tenen un cos molt allargat i aplanat com si fossin cintes. Aquests, també presenten una forma de sac on, al final podem veure que tenen un orifici que té dues funcions: d'anus i de boca. 

El medi on solen habitar és en medis aquàtics, tot i que també podem trobar-los a l'interior de les persones o d'alguns animals. Els platihelmints, tenen una peculiaritat, i és que no tenen aparell circulatori perquè com l'aparell digestiu té moltes ramificacions, les substàncies que digereixen, són capaces d'arribar a totes les cèl·lules gràcies 

Pel que fa la respiració, dir que no tenen aparell respiratori i que incorporen l'oxigen a través del tegument. Pel que fa a la reproducció, cal dir que tot i la majoria ser hermafrodites, és a dir, amb òrgans masculins i femenins, es reprodueixen ponent una gran quantitat d'ous. 

Un exemple de platihelmints podria ser la solitària.

dimarts, 10 de febrer del 2015

ELS NEMÀTODES

Els nemàtodes són un grup molt abundant i divers d'invertebrats. Aquests habiten en medis de molta altura, com podrien ser als cims de les muntanyes; a les fondàries marines, o també dins dels éssers humans. Cal dir que en molt poc espai en podem trobar milers. 

Aquest grup d'animals tenen el cos allargat i arrodonit, i com altres classes d'invertebrats, tenen un orifici que els ho fa la funció d'anus i de boca. Igual que els Platihelmints, no tenen aparell circulatori, i també respiren a través del tegument.

Pel que fa a la forma de reproduir-se, ho fan per mitjà de reproducció sexual, és a dir, el mascle injecta espermatozoides dins la femella i aquesta guarda els ous dins del seu cos fins a la posta. 

Un exemple de nematodes podrien ser les triquines.  

dilluns, 9 de febrer del 2015

ELS ANÈL·LIDS

Els anèl·lids són també una classe d'invertebrats però aquests es caracteritzen per tenir el cos tou, cilíndric i dividit en anells (metàmers) on, en cada metàmer es repeteixen la major part dels òrgans. Aquests els podem trobar tant en medis aquàtics, sobretot marins i també en medis terrestres. 

Pel que fa a la reproducció, es poden reproduir de tres maneres: de forma asexual mitjançant la gemmació, de forma sexual, i també individualment, ja que hi ha anèl·lids hermafrodites, és a dir, que un sol individu té òrgans masculins i femenins.

Tenen un aparell circulatori molt senzill, format pes dos vasos sanguinis: un dorsal i l'altre ventral. Dir que la respiració la fan a través del tegument. 

Un exemple d'anèl·lids podrien ser els cucs de terra.

ELS MOL·LUSCS

Els mol·luscs són una classe d'invertebrats que es caracteritzen per tenir el cos tou amb tres parts ben diferenciades: el cap, la massa visceral i el peu.

El cap és on tenen els òrgans sensorials i la boca. La massa visceral és on tenen la majoria d'òrgans, molts d'ells respiren a través del cos. I el peu, el tenen per desplaçar-se, ja sigui nedant o excavant. 

Cal dir que sobre el cos tenen una membrana carnosa anomenada mantell que els ho serveix per protegir-se, ja que quan es veuen atacats, d'aquesta membrana formen una closca anomenada conquilla. 

Pel que fa a la reproducció, és sexual però per mitjà d'una posta d'ous. D'aquestes postes surten milions de larves que encara que siguin molt petites van nedant lliurement fins que es fan adultes. 


Els mol·luscs els podem dividir en tres subclasses: 

  • Gasteròpodes: es caracteritzen per tenir una closca d'una sola peça, si en tenen; i per tenir ulls als extrems dels tentacles, que aquests els repleguen en cas de perill. La majoria els podem trobar en medis marins, és a dir, respiren a través de les brànquies, o també els podem trobar en medis terrestres, que respiren a través de pulmons. Un exemple d'aquests podria ser el caragol. 

  • Bivalves: es caracteritzen per tenir closca de dues peces, és a dir, els animals viuen a dintre. Aquests viuen en medis aquàtics, normalment enganxats en roques. Per tant, si viuen en medis aquàtics, duen a terme respiració branquial. Aquests s'alimenten de petits organismes que poden filtrar de l'aigua. Un exemple d'aquests podria ser el musclo. 


  • Cefalòpodes: alguns es caracteritzen per tenir una closca interna (barquet) i també per tenir tentacles llargs al cap. Aquests els ho serveixen per desplaçar-se i per capturar els aliments. També els podem trobar en medis aquàtics i per tant, també practiquen la respiració branquial. Un exemple d'aquests podria ser la sípia. 


ELS ARTRÒPODES

Els artròpodes són el grup més nombrós d'invertebrats, ja que presenten un 80% de les espècies d'animals conegudes. Aquests tenen el cos recobert per un esquelet extern (exosquelet) que està format per una substància orgànica anomenada quitina. Aquest exosquelet és el que els permet realitzar moviments i a més, defensar-se. 

Una característica peculiar d'aquesta classe és que fan la muda, és a dir, depenent de l'època de l'any canvien d'armadura, és a dir, d'exosquelet. 

Podem trobar-los en medis aquàtics, per tant, n'hi ha que fan la respiració branquial, i en medis terrestres, és a dir, fan la respiració traqueal, Aquesta última la fan per mitjà d'uns tubets anomenat tegument que estan en contacte amb l'exterior. 

La forma que tenen de reproduir-se és per mitjà de reproducció sexual i de forma ovípara, és a dir, per mitjà d'ous. Cal dir, que hi ha individus, com la papallona que sofreixen la metamorfosi. La metamorfosi és un procés en el qual un individu passa per diferents estats amb una morfologia força diferenciada. Els estats de la papallona són: ou, larva, pupa i papallona adulta.

Els artròpodes, els podem dividir en quatre subclasses:

  • Crustacis: es caracteritzen per tenir un exosquelet molt dur dividit amb cefalotòrax (cap) i abdomen (cos). Al cefalotòrax tenen quatre antenes i un nombre variable de potes. Aquests els podríem trobar majoritàriament en medis aquàtics, per tant, presentarien una respiració branquial. Un exemple podrien ser les gambes.



  • Aràcnids: es caracteritzen per estar dividits en cefalotòrax i abdomen. Aquests tenen vuit potes i la majoria són terrestres, així doncs, fan la respiració traqueal. Un exemple d'aquests tipus serien les aranyes. 


    • Insectes: es caracteritzen per tenir el cos dividit amb cap, tòrax i abdomen i al cap presenten dues antenes. A l'abdomen tenen sis potes i la majoria d'ells presenten dos o quatre ales. La majoria d'aquests són terrestres i practiquen la respiració traqueal. Un exemple d'aquesta subclasse serien les formigues. 


    • Miriàpodes: es caracteritzen per tenir el cos dividit en cap i tronc. Presenten cossos allargats i anellats, és a dir, dividits en molts de segments. Al cap tots tenen dues antenes i al tronc un nombre variable de potes. Aquests els podem trobar en indrets terrestres però que siguin humits, per tant, practiquen la respiració traqueal. Un exemple d'aquests podria ser el milpeus.


    ELS EQUINODERMS

    Els equinoderms són una classe d'invertebrats que habiten en medis marins. Aquests es desplaçen molt lentament per terrenys rocosos o per la sorra. Es caracteritzen per tenir un esquelet intern format per moltes peces petites que estan unides. Aquestes petites peces poden estar soldades com en el cas dels eriçons o articulades com en cas de les estrelles de mar. Un altre tret que les caracteritza és que d'aquest esquelet els ho surten unes pues que es poden moure.

    Podem trobar individus amb diferents tipus de reproducció: n'hi ha que presenten reproducció sexual i d'altres que presenten reproducció asexual. En aquesta última, produeixen una gran quantitat d'ous que a mesura que passa el temps es transformen en larves i més tard en adults. 

    Cal remarcar que alguns equinoderms tenen la capacitat de reproduir-se asexualment mitjançant la regeneració de fragments del cos, és a dir, tenen la capacitat de formar nous organismes a partir d'aquella part del cos que han perdut. 

    Com hem dit anteriorment, com viuen en medis aquàtics, presenten la respiració branquial.

    Un exemple d'aquesta classe podrien ser les estrelles de mar.